2010. február 9., kedd

Hétvégén Francia krémest sütöttem. Nagy kutatásokat végeztem. sok szakácskönyvet elolvastam (ahol általában kész leveles tésztából készül a lap), de Nekem a decemberi disznó vágásból még mindig maradt "háj"-am, és Én abból szerettem volna elkészíteni.
Az interneten is nagyon sok segítségem akadt.

Francia krémes receptje a következő:

Hájas tészta (krémes alap is)
30 dkg háj
12 dkg liszt
28 dkg liszt
1 tojás sárgája
ecetes-sós szódavíz az összegyúráshoz.
Vaníliás krém
10 dl tej
4 db egész tojás
250g cukor
3 db vaníliás cukor
130 g liszt
5 db lap zselatin(ha szükséges)
Hab réteg
500 ml tejszín
hab fixáló(ha szükséges)
Máz
1/2 kávéskanál instant kávé
20 dkg cukor
7 dkg RAMA
4-5 evő kanál tej
Először a tésztát állítottam össze, majd sütöttem készre.
A ledarált hájat 12 dkg liszttel összegyúrjuk, félretesszük, pihentetjük.
28 dkg lisztet, 1 tojás sárgájával, és az ecetes-sós szódavízzel összegyúrjuk, majd kisodorjuk.
Rákenjük a lisztes hájat (én ezt kézzel tettem, mert a kezem melegétől a háj egy kissé megolvadt, és könnyebb volt így vele dolgozni), és legalább 4x hajtogatjuk.
A hajtogatások között kb 20-30 perc telt el. Majd utoljára a tésztát 2-be vágtam, és így nyújtottam ki külön-külön a tésztákat. (mivel 2 lapra van szükségünk)
lég keverés mellett 170 fokon kb. 20 perc alatt sült meg.
Másodszorra a vaniliás krémet készítettem el.
A 4 db tojás sárgáját 125 g cukorral, 3 db vaníliás cukorral, a liszttel TUPPERWARE-s mix-fix-be összeráztam. Addig a tejet felraktam a maradék 125 g cukorral forrni. Miután felforrott beleöntöttem a tojásos keveréket, és következő forrpontig hagytam a tűzhelyen. Közben felvertem a tojások fehérjét egy ici-pici sóval, és a másodszorra is felforrt tejhez öntöttem, szépen, lassan, majd 1-2 percig főztem együtt az egészet. Én azért raktam bele a lapzselatint, mert túl folyékonynak láttam a masszát.
Harmadszorra a habot vertük fel (az egész család besegített). Kicsi sót, és citromlét is kellett beletenni, és nagyon kicsi fokozaton kellett készíteni(én ezt sajnos nem tudtam, és ehhez kellett az internet segítsége). Biztosan, ha van itthon hab fix-álom jobban, és előbb sikerül.
Végül a mázát készítettem el, melyhez összekevertem 4 evő kanál tejet, az 1/2 kávéskanál instant kávéval, és a 20 dkg cukorral. Felraktam a tűzre, és amíg a cukor el nem olvadt hagytam fenn. Mikor levettem belekevertem a 7 dkg vajat.
Összeállítottam a tésztát.
Beletettem az első lapot egy mélyebb tepsibe, rákentem a vaníliás krémet, a habot. Utána a másik tészta lapot megkentem a mázzal, és mikor az egy kissé megszilárdult, akkor felvágtam négyzetekre, így könnyebb volt a habos, krémes tésztára pakolnom.
Nagyon finom lett. Ajánlom, hogy egy napot hagyjátok állni.
Sajnos nekünk nem sikerült megvárnunk a kóstolással ezt a más napot.

2010. február 3., szerda

Tegnap este elkészítettem Szemirámisz lapján olvasott kenyérkét. Sajnos a fotó nem tudja visszaadni azt az igazán finom kenyérről készített fotót ,amit készítettünk, és sajnos az illatát sem érzi már senki, de azért kitűnő volt. A családom (2 fiú gyerek férjemmel egyetértésben) alig bírta kivárni, hogy elkészüljön. Fel kellett vágnunk, már langyos állapotában. :-))
A recepten annyit módosítottam, Szemirámiszéhoz képest, hogy tettem bele 1-2 kristály aszkorbin savat, és friss élesztőt.

Recept a következő:
25 dkg sima liszt
25 dkg rétes liszt
3,5 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1-2 kristály aszkorbin sav
3 kiskanál só
1 kiskanál cukor
Minden hozzávalót beleraktam a kényersütőm üstjébe, és 20 percen keresztül kevertettem a tésztát. 20 perc leteltével a TUPPERWARE kelsztő edényembe raktam, és az első tető felpattanásáig hagytam (az kb. 30-40 perc). Visszatártam a tető és duplájára kelt a tészta kb 2 ó-n át. Aztán a regacsos tésztát formába raktam, és ott is dagadt még 30 percig.
Addig a sütőmet bekapcsoltam 200 fokra, és az aljára raktam egy kiszanált kisebb tepsiben vizet, hadd gőzösödjék. Bevagdostam a megkelt tésztát, és a gőzben szépen sütöttem 30 percig, majd maradék lángon még 10 percig hagytam benn a sütőt.
Végül deszkára raktam a kész tésztát, és a hideg kamrámba tettem
Köszönjük Szemirámisz.